Wanneer draag je welke zeillaars?

Welke zeillaars je draagt hangt af van verschillende factoren, zoals het seizoen, het type boot, de duur van de tocht en je persoonlijke voorkeur. Een open boot zeiler zal vaak neopreen zeillaarsjes dragen omdat deze veel warmte geven en er vaak water in de boot staat dat bij een normale zeillaars naar binnen kan lopen. Kajuitboot zeilers moeten de keuze maken tussen comfort en kosten. Rubber zeillaarzen zijn nu eenmaal een stuk voordeliger dan ademende zeillaarzen. Iedere zeiler zal de afwegen maken tussen het ultieme draagcomfort en warmte van een ademende zeillaars versus de voordelige rubber laars.

Rubberen zeillaarzen

Een klassieke zeillaars is gemaakt van soepel natuurrubber dat waterdicht en slijtvast is. Zoals alle goede zeillaarzen hebben ook deze een anti-slip zool die je grip geeft op een nat en glad dek. Ze zijn ook makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Rubberen laarzen zijn geschikt voor watersporters die minder vaak zeilen en minder hoge eisen stellen aan hun schoeisel.

Natuurlijk heeft een rubber laars ook wat nadelen, ze zijn van zichzelf niet erg warm en hebben meestal geen voering of isolatie, waardoor je snel koude voeten kunt krijgen. Ook kunnen ze gaan zweten of schuren als je ze lang draagt. Daarom is het belangrijk om warme bootsokken te dragen onder je rubberen laarzen, deze sokken zorgen ervoor dat je voeten warm blijven.

Neopreen zeillaarzen

Neopreen zeillaarzen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als wetsuits: een synthetische rubber die rekbaar en isolerend is en daarbij je voeten warm en droog houdt, ook als ze nat worden. Neopreen zeillaarsjes hebben ook een anti-slip zool die je grip geeft op het dek.

Wanneer kies je voor neopreen

De open boot zeiler gebruikt in veel gevallen een zeillaarsje van neopreen omdat in een open bootje vaak in een natte kuip zit. Bij een reguliere zeillaars komt dan makkelijk water in de laars en wordt de bewegingsvrijheid beperkt. Een neopreen laarsje sluit nauw om de voet en zorgt voor optimale bewegingsvrijheid. Daarnaast zijn ze gemaakt om continue nat te zijn en zorgen ze voor warme voeten.

Het nadeel van neopreen laarsjes is dat ze niet ademenden en kunnen gaan stinken als je ze vaker gebruikt. Gelukkig is dit goed op te lossen door je neopreen laarsjes regelmatig schoon te maken. Hiervoor hebben wij speciale neopreen reinigingsmiddelen.

Ademende zeillaarzen

Ademende zeillaarzen zijn de meest geavanceerde zeillaarzen. Ze zijn gemaakt van een waterdicht en ademend membraan, zoals Gore-Tex, dat vocht en warmte afvoert van je voeten. Ademende laarzen houden je voeten droog en fris, ongeacht het weer of de temperatuur. Ze hebben ook een anti-slip zool die je grip geeft op het dek.

Het voordeel van ademende laarzen is dat ze erg comfortabel en veelzijdig zijn. Ze passen zich aan aan de omstandigheden waarin je zeilt, waardoor je altijd een aangenaam voetklimaat hebt. Ze zijn ook erg duurzaam en slijtvast, waardoor ze lang meegaan.

Ademende zeillaarzen vergen iets meer onderhoud dan een rubberen laars. Door gebruik te maken van het juiste onderhoudsmateriaal, zullen de laarzen jarenlang mee gaan en zijn ze de investering meer dan waard.