• Gratis verzending vanaf €60,-
  • 30 dagen geld retour
  • 1000m2 winkel
  • Zeer goed bereikbaar
 

Hoe kies je de juiste zeiljas?

Je hebt een boot gehuurd, gekocht of je bent opstapper en je hebt een goede zeiljas nodig. Het kan ook zijn dat je al jaren een zeiljas hebt en deze aan vervanging toe is. Hoe weet je nu waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe zeiljas? Je kunt hiervoor natuurlijk naar onze zeilkleding winkel en showroom in 's-Hertogenbosch komen maar wellicht woon je verder weg of orienteer je liever eerst online. Besluit je naar onze winkel te komen dan helpen wij je de juiste keuze te maken, wij hebben een zeer grote voorraad zeilkleding dus de kans dat je slaagt is zeer groot. 

De beste zeiljas bestaat niet, dat is voor iedereen anders. Wat wij hier doen is de verschillende types zeiljassen uitleggen en aangeven onder welke omstandigheden een bepaalde zeiljas beter tot zijn recht komt dan andere modellen. Wij doen dit aan de hand van drie types zeiljas waarbijwij beginnen met een Inshore model dan naar een Coastal model en tenslotte eindigen wij met de Offshore zeiljassen.

Inshore Zeiljassen

Deze modellen zijn uiteraard waterdicht en ademend zoals al onze zeiljassen maar hebben een veel lagere kraag en zijn minder lang. Ook zijn er vaak eenvoudigere accessoires zoals afsluitbare zakken en polsafsluiters dan bij Offshore en Ocean modellen. Ook de duurzaamheid en mate van ademendheid ligt lager. De reden is een combinatie van kosten versus wat iemand nodig heeft. Wanneer je zeilt op binnenwater is het niet nodig een zeer uitgebeide zeiljas te hebben. Het mag natuurlijk wel, het kan geen kwaad maar dat is een kwestie van budget. 

Voorbeelden van echte inshore kleding zijn de Gill OS3, Musto BR1 en Helly Hansen Pier zeiljassen en zeilbroeken.

Je gebruikt dit soort jassen op de rivieren, binnenwater en in sommige gevallen op het Ijsselmeer of in Zeeland.

Coastal Zeiljassen

Zeil je in Zeeland, op de Waddenzee of op het Ijsselmeer waar de omstandigheden net wat zwaarder zijn? Of draag je gewoon graag een zeiljas met hoge kraag die beter ademt en duurzamer is dan een Inshore model? Kies dan  voor een Coastal zeiljas die op veel fronten net een stapje verder gaat dan een basis model. De kraag wordt hoger en beter verstelbaar wat ook geldt voor de capuchon. Zowel de ademende factor als de waterdichtheid verbeteren en de jas zal meer of uitgebreidere accessoires hebben.

Voorbeelden van coastal kleding zijn de Helly Hansen Skagen, Gill OS2 en Musto BR2 zeiljassen en broeken.

Dit soort kleding wordt veelal gebruikt rond de kust en op de Waddenzee, Zeeland of Ijsselmeer.

Offshore Zeiljassen

De meest uitgebreide zeiljassen zijn de offshore modellen die ontwikkeld zijn voor gebruik op zee en de oceaan. Deze kleding heeft de beste ademende materialen en is vaak ook veel duurzamer. Aangezien de omstandigheden op volle zee heel anders zijn dan op een rivier of de Grevelingen heb je ook een andere zeiljas nodig. De zeer hoge kraag beschermt tegen wind, kou en binnenspattend water. De pasvorm is vaak ook anders, een offshore zeiljas wordt bijna altijd gedragen in combinatie met een warme en goed ademende middenlaag en daarvoor moet ruimte zijn. Deze jassen zijn vaak ruimer juist om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de juiste onderkleding.

Heb je interesse in offshore zeilkeding dan bieden wij deze aan via onze website maar het is ook op voorraad in onze winkel. Wij geven graag persoonlijk advies en kunnen uit voorraad diverse merken en modellen leveren samen met de bijpassende middenlagen.

Voorbeelden van offshore zeilkleding zijn de Musto MPX, de Helly Hansen Aegir en de Gill OS1 zeiljassen en broeken.